2001

Театър – Мариус Куркински за моноспектакъла „Сънят“ и за режисура на „Изкуството на комедията“.

Мариус Куркински (псевдоним на Ивайло Стоянов). Роден на 15 октомври 1969 г. в гр. Нови пазар. Завършва специалност „Актьорско майсторство за драматичен театър“ в класа на проф. Крикор Азарян, Тодор Колев и Елена Баева във ВИТИЗ „Кръстю Сарафов“ през 1993 г. и следва две години кинорежисура при проф. Георги Дюлгеров. Негови спектакли  гастролират с успех в чужбина. В Драматичен театър – Пловдив реализира спектаклите: „Сънят“ по „Светът в 10½ глави“ на Джулиан Барнс (2001 г.); „Изкуството на комедията“ от Едуардо де Филипо (2001 г.); „Малки комедии“ от Чехов (2002 г.); „Свекърва“ от Антон Страшимиров (2003 г.); „Кървава сватба“ от Ф. Г. Лорка (2006 г.),  „Сътресение“ по Николай Хайтов (2007 г.); „Български разкази“ (2011 г.). През 2019 г. и 2020 г. представя юбилейния сборен моноспектакъл „Мариус 50“, в който влиза в роли от 9 предишни свои моноспектакъла. Получавал е множество награди за актьорското си и постановъчно майсторство: Международен фестивал на камерните театрални форми – Враца – първа награда за мъжка роля за моноспектакъла „Сънят” (2002 г.); „Аскеер” за водеща мъжка роля за моноспектакъла „Сънят” (2002 г.); Театрални празници – Благоевград: награда за мъжка роля; награда за спектакъл и награда на публиката за „Сънят“ (2002 г.) ; Първа награда от Фестивал на моноспектаклите, Битоля, Македония за „Сънят” (2003 г.); „Икар“ за главна мъжка роля за моноспектакъла „Сътресение“ (2007 г.); „Икар“ за главна мъжка роля за ролите си в моноспектакъла „Български разкази“, копродукция на Драматичен театър „Н. О. Масалитинов“ – Пловдив и ART I SHOCK (2011 г.).

Музика – клавирно дуо Дора и Анастас Славчеви за юбилеен концерт в зала „България“.

Анастас Славчев е роден през 1945 г. в с. Оризово. Основното си образование получава в гр. Кърджали, където е един от първите ученици по пиано в новооткритата Детска музикална школа при Дома на културата. През 1963 г. завършва със златен медал Пловдивското музикално училище. Дипломира се с отличен успех в Българската държавна консерватория. Специализира пиано, камерна музика и клавирен съпровод в музикалните академии в Москва, Ваймар и Бърно. В периода 1967 г. – 1972 г. е преподавател по пиано в НУИ „Панайот Пипков” – Плевен. През 1972 г. е избран за асистент във ВМПИ (днес АМТИИ) в Пловдив. От 1983 г. е доцент, а от 1995 г. професор. В продължение на два мандата е зам.-ректор, а от 1999 г. до 2008 г., отново за два мандата, е ректор на АМТИИ. Член на Асоциацията на клавирните педагози в Япония, член на Националния съвет за музика, артистичен директор на Международния фестивал на камерната музика в Пловдив. Носител е на званието „Почетен гражданин на град Пловдив” и на ордена „Св. св. Кирил и Методий” I ст.

Дора Славчева е родена през 1947 г. в Пловдив, Завършва НМА в София с две специалности – „Музикална теория“ и „Изпълнителско изкуство (пиано)“. Специализира в Москва, Русия. От 1970 г. преподавател в АМТИИ, доцент (1991 г.), професор (2000 г.), ръководител на Катедра „Теория и история на музиката“ (1999 г. – 2011 г.), зам.-ректор (2011 г. – 2014 г.). Хормайстор и пианист на хор „Детска китка“, автор на научно-методическа литература. Изнася лекции и води майсторски класове в Русия, Германия, Полша, Испания, Гърция и др. Награди: „Кристална лира“ за върхови постижения в музикалното изкуство; „Кристален знак“ на СБК; „Златна лира“ на радио ФМ „Класик“; „Меден чан“ на АМТИИ.

Клавирно дуо Дора и Анастас Славчеви започва своята концертна дейност през 1977 г. Утвърдили се като водещо клавирно дуо в България, те печелят международно признание благодарение на успешните си концертни турнета в Германия, Италия, Испания, Полша, Чехия, Македония, Гърция, Турция, Куба, Русия, САЩ, Япония и др. Дуото представя българската култура на такива забележителни форуми като Фестивал на българската музика – Токио, „Музикални дни в Тюрингия” – Ерфурт, Фестивал на славянската музика – Москва, Първи Балкански фестивал на културата – Анкара и др. С изключително внимание са посрещнати техните концертни изпълнения в рамките на международните музикални фестивали в Пловдив, Варна, София, Палма де Майорка, Бърно, Болоня, Санкт-Петербург и др. Дуото е има множество звукозаписи в радиостанции в Пловдив, София, Бърно и Ваймар, в българските и руските национални телевизии, както и компактдискове в звукозаписните компании „Азия-Рекърд” (Япония), „Гега-Ню” и „SMC” (България). Ежегодно участват в прегледите „Нова българска музика” в София. Имат реализирани над 120 световни премиери на български произведения, по-голямата част от които са посветени на дуото. Проф. Дора Славчева и проф. Анастас Славчев са преподаватели в АМТИИ в Пловдив. Членове са на асоциациите на клавирните дуа в Япония и Русия. Многократно са участвали в журита на национални и международни конкурси. Като признание за изключителни художествени постижения, дуото е удостоено с редица български и международни награди: „Кристална лира” на СБМТД, „Кристален знак” на СБК, „Златно перо” на Класик FM и др.

Изобразително изкуствоИван Поповски за ретроспективната експозиция в ГХГ.

Иван Поповски (1925 г. – 2020 г.). Завършва Художествената академия в София със специалност живопис при проф. Илия Петров и проф. П. Панайотов. Негови учители са били още Бруно Кордати и Иван Христов. Доайен на Дружеството на пловдивските художници. Член е на СБХ от 1960 г.. От 1964 г. преподава изобразително изкуство в учителски институт „Тодор Самодумов”, гр. Пловдив. Преподава също така в Художествената гимназия в Пловдив и е методист в отдел „Просвета” към ГНС. Художникът участва във всички регионални и национални изложби състояли се през годините, както и в изложби на българското изобразително изкуство в Букурещ, Будапеща, Истанбул, Лондон, Анкара, Москва и други. Работи в областта на композицията, портрета, пейзажа, натюрморта, осезаемо е и присъствието на морето в творчеството му. Негови творби са притежание на НХГ – София, на Градските художествени галерии в Пловдив, Плевен, Смолян, Пазарджик, Силистра, а също и на частни колекционери в България, САЩ, Канада, Италия, Франция, Испания, Норвегия, Холандия, Унгария и Гърция. Награди: ордени „Кирил и Методий“ I-ва и II-ра степен; Втора награда – живопис на Национална изложба на учителите; Награда на кмета на Пловдив към годишните награди на ДПХ (2018 г.).

ЛитератураГеорги Пашев за романа „Барон Хирш“.

Георги Пашев (1908 г. – 2004 г.). Завършва основно училище и прогимназия в родното си село Павелско. В продължение на 6 г. работи заедно с група кираджии. За известно време е писар в Павелската община. На 21 г. се записва в железопътното училище в София, работи като стрелочник на гара Хасково, където като частен ученик завършва гимназия, после е телеграфист на гара Стара Загора. През 1942 г. записва лесовъдство в Софийския университет, но войната и статутът на железничар не му позволяват да продължи образованието си. След като завършва специализацията си по телеграфия, започва работа на гара Пловдив, където се и пенсионира. Прави издирвания в книгохранилищата на Москва и Ленинград, както и в български библиотеки и архиви. Изключително взискателен, трудолюбив и добросъвестен изследовател и патриот. Носител на много професионални отличия. Член на Съюза на българските писатели. Автор на книгите: „От Цариград до Белово” (1965 г., 1981 г.), „Да живей Съединението” (1972 г.), „Криволицата” (1974 г.), „От хаоса” (1978 г.), „Бунтът на железничарите” (1983 г.), „От далечността” (история на село Павелско, 1983 г.), „Сини води” (разкази, 1988 г.), „Зареници от мрака” (1996 г.), „Спомени. Датни записвания” (1997 г.), „Спомени” (2002 г.), „Пред олтара на Стефансон” (1998 г.), „Избрано” (1999 г.), „Барон Хирш” (2000 г.), , както и на повече от сто статии в централния и местен периодичен печат. Награди: орден „Кирил и Методий“ I степен, Почетен знак на Пловдив.

Превод – Екатерина Делева за превода от испански на романа „Дон Кихот“.

Екатерина Делева. (1949 – ?).  Родена в Асеновград. Завършва френска гимназия във Варна и испанска филология в СУ „Климент Охридски“. До 1992 г. работи като редактор в издателство „Хр. Г. Данов“ – Пловдив, преподавател в ПУ „П. Хилендарски“ по теория на превода и учител по испански език и литература в езикова гимназия „Иван Вазов“. Превежда: „Инстинкт за Инес“ от Карлос Фуентес, „Празникът на козела“ и „Раят зад другия ъгъл“ от Мариос Варгас Льоса, „Синята дама“, „Тайната вечеря“ и „Тамплиерските порти“ от Хавиер Сиера, „Нека ти разкажа“ от Хорхе Букай и др. Член на СПБ. Носител на наградата  на Съюза през 2004 г. и 2005 г.

Журналистика – в. „Марица“.

Вестник „Марица“ е регионален ежедневник в Пловдив. Издател ИК „Марица“ ЕООД. Разпространява се в 30 общини в Южна България. Вестникът излиза всеки ден от понеделник до събота включително, със следните специализирани издания: „Бизнес справочник“, „Агро“, „Недвижими имоти“, Образование“, „Здраве“, „ТВ програма“. Главен редактор – Антон Баев.  През 2002 г. излизат в. „Пазарджишка Марица“ и в. „Хасковска Марица“ (от понеделник до петък). Онлайн изданието www.marica.bg е създадено през 2009 г.

ФотографияСоня Станкова за фотоизложбата „Коридори“.

Соня Станкова е родена в гр. Рудозем. Завършва гимназия „Васил Коларов“ в Пловдив и Техникум по полиграфия и фотография „Юлиус Фучик“ – София. Има висше образование, специалност „Педагогика на изобразителните изкуства“ в ПУ„Паисий Хилендарски“ – Пловдив и е магистър фотограф от АМТИИ – Пловдив. През 1984 г. започва като студиен фотограф и фоторепортер, а от 1990 г. е на свободна практика. Работи за различни периодични издания и рекламни кампании. В момента преподава фотография в АМТИИ – Пловдив. Участва в почти всички големи форуми в страната: „Бианале на българската фотография“, „Месец на фотографията“ – Пловдив, „Месец на фотографията“ – София, в многобройни фотографски събития в чужбина. Нейни фотографии са публикувани в специализирани списания като „Colors” of Benetton, „Mary Claire” – Italy, „Photo eye” и „PHO” – България. Има звание фотограф-художник от 1990 г., а от 2016 г. е член на СБХ. През 2020 г. става носител на Почетна статуетка за изключителен принос в развитието на фотографията в България.

Архитектура – арх. Жана Джугаланова за сградата на издателство „Летера“.

Жана Джугаланова е родена през 1954 г. в София. Завършва ВИАС-София, специалност „Архитектура“ (1972 г. – 1977 г.). Работи: проектант гл. ръководител и бригадир в ИТП „Машпроект“ – Пловдив (1977 г. – 1989 г.); проектант в Национален институт за паметници на културата (1989 г. – 1992 г.); експерт в Областна администрация Пловдивска област  (1992 г.); кметски наместник на ХІ кметство Община Пловдив (1993 г. – 1995 г.); архитект-експерт в  Община Асеновград (1997 г.); консултант в „Профил“ ООД Пловдив от 1998 г. до сега без прекъсване (2021 г.); главен експерт и директор дирекция ЕМД в Национален институт за недвижими културни ценности (2012 г. – 2019 г.); експерт архитектура – НСН в „Микс“ ООД, Пловдив и „Пловдивинвест“ АД; проектант на свободна практика.

Спонсорство в областта на културата клуб „Раунд тейбъл“; „Лайпциг – 91“ АД; „Щастие“ ООД; „Ондулин“ ООД.

„Лайпциг – 91“ АД. Собственик – Радослав Бозуков. Роден през 1971 г. Завършва УНСС, специалност „Икономика и управление на търговията“, притежава комплекс „9-ти километър“ и хотел „Лайпциг“. Спонсор на Драматичен театър – Пловдив и на фестивала „Сцена на кръстопът“.

Ондулин – България“ (офис в Пловдив от 1993 г.). Представител на френската фирма „Ондулин“ – производител на леки покривни и хидроизолационни материали. Управител – Йордан Николов.

Клуб „Раунд тейбъл – Пловдив“, основан през 1999 г. от 13 пловдивски адвокати, финансисти, производители, фармацевти, собственици на магазини. Председател на клуба: Димитър Анастасов, президент на фирма „Анастасов“, дистрибутор на „Сузуки“ и „Хонда“, собственик на автосалони, сервизи и автомивка. Клубът е част от международната организация „Раунд Тейбъл Интернешънъл“. Условието за членство в клуба е членовете да нямат навършени 40 години. Клубът се ангажира с проекти и благотворителна дейност.

Източници: ЗДРАВКОВА, Евелина. В. „Марица“ с награда „Пловдив“. // М а р и ц а (Пловдив), N 140, 23 май 2002, с. 1, 2.

Scroll to Top
Scroll to Top