Специална награда „Пловдив“ за изключителни постижения

 

 Емилия Арабаджиева за цялостен принос в областта на изкуството и културата. За работата ѝ като художник, сценограф, художник на документални филми, автор на книгата „История на костюма“ и творчески ръководител на проекти, с която заема значимото място в културния живот на Пловдив и страната в периода от 1980 до 2020 г. За педагогическата ѝ дейност като дългогодишен директор на Национална гимназия за сценични и екранни изкуства от 1992 година до 2019 г. По нейно предложение са разкрити специалностите: „Сценичен костюм“, „Компютърна анимация“, „Куклен театър“, „Драматичен театър“, „Пантомима“, „Театрална кукла“. За гражданската и професионална ангажираност и борбеност за запазване на образователната институция. За създаването на Международен пленер „Диалог“, рисунка голям формат.

За педагогическата ѝ работа в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство и съосновател на специалността „Сценография“.

За активното ѝ участие в многобройни благотворителни кампании, творчески комисии, журита и експертни съвети, които се занимават с решаването на конкретни казуси в областта на изкуството и културата.

 

Художествена литература и хуманитаристика

Проф.д.ф.н. Клео Стефанова Протохристова-Ямболиева за „Литературният XX век – синхронни срезове и диахронни проекции“.

 

„Художествен превод“ 

Цветелина Димитрова за превод от немски език на романа „Алрауне“ и разказа „Паякът“ от Ханс Хайнц Еверс.

 

„Журналистика в сферата на културата“

БНТ Пловдив за стойностното и последователно популяризиране в национален ефир постиженията на културата и изкуствата, създавани в Пловдив – чрез специализираните предавания за култура: „Арт стрийм“, „Линия Култура“, „На опера с БНТ2“, както и системното представяне на културния живот на Пловдив в предаванията „Култура Бг“ и „Библиотеката“. За пълноценното проследяване на многообразието от изяви в областта на културата, за грамотното им интерпретиране и поднасяне, за възпитаването на вкус и създаване на памет за значими артисти и събития, чрез създаването на художествени и документални продукции, сред които: „Град за завръщане“ – посветен на Пловдив, „Граматика на фантазията“, посветен на проекта на ДКТ – Пловдив за Джани Родари, „Между два свята“ – филм за виртуозния цигулар Марио Хосен, „Тенор“ – филм за световния тенор Камен Чанев, „Да живее фестивалът“- посветен на фестивала Opera Open, „Любов и клетва“ – посветен на 60 годишнината на проф. Даниела Дженева.

 

Архитектура и естетизация на градската среда“

Арх. Веселин Русев за Сграда Orpheus Apartments.

 

„Музика“  

Камен Чанев за изпълнение на арията È la solita storia от „Арлезианката“ на  Франческо  Чилеа  в спектакъла „Вратите на съня“, Opera Open 2020.

 

Танцово изкуство“

Даниела Дженева за авторска хореография на музикално-танцовите произведения:

„Първа среща“, „Сдумали се“ и „Земята на Орфей“

 

„Театър“

Драматичен театър „Н. О. Масалитинов“ –  Пловдив за „Закуска в „Тифани“ по Труман Капоти.

 

„Изобразително изкуство“

Градска художествена галерия – Пловдив за Представителна колективна изложба „Графиката сега – Пловдив 2020“ с куратор Моника Роменска.

 

„Аудиовизуални изкуства, фотография и операторско майсторство“

Александър Томпсън  за  Изложбата „Орфей“ – 24 фотографии от спектакъла „Орфей и Евредика“ от Глук.

 

„Опазване на Културното наследство и  съхраняване на паметта

Фондация „Балкански културен форум“ за Издирване и преиздаване на ценни за Пловдив и страната книги и издаването на „Пловдив към средата на XIX век според описанието на Костадин Душков Моравенов“ с автор  д-р Александър Костакиев Пеев.

 

„Произведение на изкуството, предназначено за деца“

Вокална група „Бамбини“ при ЦПЛР ОДК Пловдив за Тържествен концерт-спектакъл „Пеем за България“.

 

 „Съвременни мултижанрови изкуства“

 Емил Миразчиев за самостоятелна изложба „Пътят – продължаваме заедно“.

 

Награда за дарители и спомоществователи

Иван Димитров за мащабна дарителска кампания и издигане на паметник на изтъкнатия хореограф проф. Кирил Дженев.

Scroll to Top
Scroll to Top