2008

Театър – актрисата Анелия Ташева за ролята на Кукушкина в спектакъла „Доходно място“ на Ал. Островски.


Анелия Ташева. Родена през 1949 г. в гр. Чирпан. Завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на Апостол Карамитев (1973 . Работи в драматичните театри в Сливен и Пазарджик, от 1984 г. е актриса в ДТ „Н. О. Масалитинов“ – Пловдив. В творческата си биография има над 130 роли, част от които са: Боди в „Чудесна неделя за Крев Кьор“ от Тенеси Уйлямс, реж. Мария Ганева; Аделина Тошева в „Мата Хари“ от Недялко Йорданов, реж. Крикор Азарян; Обецата в „Букетче сухи незабравки“ от Никола Русев, реж. Камен Костов, Лео в „Ужасните родители“ от Жан Кокто, реж. Възкресия Вихърова;  Вида в „Боряна“ от Йордан Йовков, реж. Руси Карабалиев, Ригън в „Крал Лир“ от Уилям Шекспир, реж. Румен Чакъров, Меи в „Котка върху горещ ламаринен покрив“ от Тенеси Уйлямс, реж. Николай Ламбрев, Майче във „Вишнева градина“ от Антон Чехов, реж. Любиша Георгиевски, Баба Неделя в „Свекърва“ от Антон Страшимиров, реж. Мариус Куркински, Майката в „Дългото сбогуване“ от Тенеси Уйлямс, реж. Петър Кауков, Пискуна в „Сън в лятна нощ“ от Уилям Шекспир, реж. Петър Кауков, Смъртта в „Кървава сватба“ от Федерико Гарсия Лорка, реж. Мариус Куркински, Кукушкина в „Доходно място“ от Алексей Островски, реж. Иван Урумов, Шарлота в „Есенна соната“ от Ингмар Бергман, реж. Иван Урумов, Фьокла в „Женитба“ от Н. В. Гогол, реж. Иван Урумов. Името ѝ е включено в „Международна театрална енциклопедия“. Отличена е с наградите: национални награди за женска роля за ролята на Аделина Тошева в „Мата Хари“ от Недялко Йорданов и за ролята на Обецата в „Букетче сухи незабравки“ от Никола Русев; награда за женска роля на фестивала „Сцена на кръстопът“ за ролята на Шарлота в „Есенна соната“ от Ингмар Бергман (2010 г.).


Музика – Оперно-филхармоничното дружество с диригент Кирил Ламбов за концерта с Рик Уейкман при откриването на Есенния салон на изкуствата.

 

Оперно-филхармонично дружество с диригент Кирил Ламбов (2008 г.). През 1999 г. Пловдивската опера и Пловдивска филхармония са обединени в Оперно-филхармонично дружество – Пловдив (ОФД). И двата професионални института са с над половинвековна история. От лятото на 2010 г. ОФД – Пловдив е преобразувано в Държавна опера – Пловдив: държавен културен институт, с дейност създаване и разпространение на симфонични и камерни концерти и спектакли в областта на оперното, симфоничното и балетното изкуство.


Кирил Ламбов (1955 г., Лясковец – 2019 г., София). Завършва Държавната музикална академия през 1980 г. в класа по пиано на проф. Дора Лазарова и композиция при проф. Александър Танев. Второто си висше образование получава в АМТИИ – Пловдив през 1995 г. в класа по оркестрово дирижиране на проф. Емил Янев. През 2005 г. завършва майсторски клас по оперно и симфонично дирижиране при маестро Георги Димитров в АМТИИ. Работи като: преподавател по пиано и композиция в СМУ „Христина Морфова” – Стара Загора (1980 г. – 1983 г.); преподавател по хармония (1991 г.) в ДМА „Панчо Владигеров” – София; преподавател по пиано във ВТУ „Кирил и Методий”; главен експерт в Министерство на културата, отговарящ за всички музикални институти в страната (1994 г. – 1996 г.) и (2001 г. – 2006 г.); диригент в Оперно-симфонично дружество – Пловдив (2008 г.). Има издадени произведения в Япония и България. Негови творби са изпълнявани в Русия, САЩ, Япония, Еквадор, Норвегия, Холандия, Словакия, Франция, Йордания, Египет, Иран, Унгария и др. Той е носител на награда на Първия фестивал за млади композитори и изпълнители – Кито, Еквадор (1989 г.); Награда за най-добър аранжимент на Балкантон (1990 г.); Награда „Златното петолиние” на Съюза на българските композитори за симфонично творчество (2005 г.), както и специална награда на Конкурса за композиция на симфонично произведение „7/8” – Пловдив през 2006 г. за написване на симфоничната фантазия „Рожен”.       


Изобразително изкуствоНикола Певичаров за изложба в галерията на ГХГ на ул. „Гладстон“.


Никола Певичаров е роден през 1960 г. в Пловдив. Завършва гимназия в гр. Тюмен, Русия (1980 г.) и Института по изкуствата в Тюмен, специалност „Художествено и пространствено оформление“ (1984 г.). След завръщането си в България се занимава с дизайн. Излага живопис от 1990 г. Има над 40 самостоятелни изложби и над 300 общи национални и международни участия, колективни международни и национални проекти с дизайн, пространствено оформление и мода. 1986 г. – 1990 г. – член на секция „Дизайн” при СБХ; 1991г. – член на секция „Живопис” при СБХ и Международната асоциация за пластични изкуства (АИАП/UNESCO). Отличия: Първа награда за вътрешнодворни пространства на съвместния конкурс на СБХ и САБ „Естетизация на жизнената среда” – София’86; Трета награда за оформление на калкани на конкурс на СБХ и САБ (1986 г.); Награда за нови идеи и участие в Първия пленер за пространствено оформление в България, организиран от СБХ и САБ (1987 г.); Награда за дизайн на изложението 4Естетизация на жизнената среда” – София’89 и участие във Втория пленер за пространствено оформление, организиран от СБХ и САБ (1989 г.); Първа награда в класацията на изкуствоведите за най-добра изложба живопис на годината в България за цикъла „Пирамидата или Новото Едно” (1993 г.); Първа награда за живопис на Дружеството на пловдивските художници (1997 г.); Награда на ГХГ – Пловдив за живопис (2007 г.); Почетен знак на гр. Пловдив за принос в изкуството (2009 г.); Голямата награда на третото Балканско  квадринале на живописта „Митовете и легендите на моя народ” (2012 г.); Награда в раздел „Живопис“ от Биенале „Телец“, Монтана 2016 г.; Награда на кмета на Пловдив (2019 г.).


Литература – Йордан Костурков за сборника с разкази „Добри момчета, лоши момичета“, издание на ИК „Хермес“.


Йордан Костурков е роден през 1948 г. в Пазарджик. Завършва английската гимназия в Пловдив и „Английска филология“ в СУ „Св. Климент Охридски“. Специализира в Метрополитън Юнивърсити в Лийдс и Университета на Луисвил, САЩ. Защитава докторат по американска литература. Работи в издателство „Хр. Г. Данов“ – Пловдив. От 1991 г. е доцент по английска и американска литература и теория и практика на превода в ПУ „П. Хилендарски“. Член на СБП (1982 г.), Съюза на преводачите в България, Дружеството на преводачите в Пловдив, Българската асоциация на преподавателите по английски език, Българското дружество за британски изследвания, Българската асоциация по американистика; Международната асоциация за съвременни езици. Автор на сборници с разкази, сред които: „Добри момчета, лоши момичета“, „Откриването на сезона“, „Малка е Троя“, романа „Болка, или Немият лебед“ и на есеистични сборници („Тайният живот на великите английски писатели“, „Настолна книга за читатели и писатели“ и др.). Превежда над 40 романа на английски и американски писатели (О. Манинг „Сантиментално пътешествие през Франция и Италия“, С. Озик „Месията от Стокхолм“, Г. Видал „Империя“, Н. Мейлър „Мъжагите не танцуват“). Отличен със званията: Почетен гражданин на Луисвил, щат Кентъки, САЩ; „Полковник на Кентъки“, САЩ. Носител е на наградата „Стоян Бакърджиев“ на град Пазарджик, както и на Почетна награда на Съюза на преводачите в България.


Превод – Гинка Бакърджиева за превод от чешки език на книгата „Вероника и кокосовият дядо. 366 истории за всеки ден“ от Павел Шрут.

Гинка Бакърджиева е родена през 1963 г. в Пловдив. Завършва специалност „Славянска филология“ в СУ „Климент Охридски“ (1989 г.). Преподавател в ПУ „П. Хилендарски“, доцент, води практически и теоретични курсове по чешки език, културни реалии, теория на превода. Лектор по български език в университета „Адам Мицкевич“, Познан (2001 г. –2002 г.) и в Карловия университет, Прага (2010 г. – 2014 г.; 2019 г. и понастоящем). Съавтор е на мултимедийния курс „Български език за чужденци“ (Пловдив: Летера, 2006 г.), отличен с европейски езиков знак. Публикациите ѝ са ориентирани към съпоставителното езикознание, теорията и практиката на превода, методиката на чуждоезиковото обучение. Превежда филми, белетристика и специализирана литература от чешки език. Награди: 2016 г. Сребърен плакет на Философския факултет на Карловия университет в Прага за значим творчески и педагогически принос в развиването на чешко-българските отношения в областта на културата и художествения превод.


Журналистика – Младен Влашки за предаването „Преге“ по Радио Пловдив, посветено на книгите и писането.

 

Младен Влашки е роден през 1959 г. в Пловдив. Завършва ПУ „П. Хилендарски“, специалност „Българска филология“. През 1986 г. постъпва на работа в Пловдивския университет като асистент. През 1997 г. става главен асистент, от 2020 г. – доцент. През 1989 г. специализира „Теория на романа и сравнително литературознание“ във Виенския университет. В периода 1992 г. – 1994 г. е народен представител от Пловдив в 38-то Народното събрание. Член на НСРТ (Национален съвет за радио и телевизия) през 2001 г. Съосновател и редактор на литературното списание „Страница“. Научните му интереси са в областта на сравнителното литературознание с акцент върху немскоезичната литература и литературата през XIX и XX век. Награди: Национална награда „Осма муза“ за образователно радиопредаване (2008 г.); Националната награда „Христо Г. Данов“ за литературна критика в списание „Страница“ и радиопредаването „Преге“ (2011 г.); Наградата „Дъбът на Пенчо“ – за книгата „РоманОлогия ли?“ (2011 г.)..


Фотография и операторско майсторство – Атанас Кънев за изложбата му „Експресия“ в галерия „Бовиел“.


Атанас Кънев е роден през 1964 г. в Пловдив. Занимава се с фотография от ученик. Осъществява редица проекти на свободна практика. Работи като фоторепортер във вестниците „Пловдивски вести“, „Пловдивски труд“, от 1999 г. в редакцитя на в. „24 часа“ в Пловдив, за централното издание на „24 часа“ и „168 часа“. Изложби: Млади автори, Балабанова къща, Пловдив (1987 г.); „Деца в риск“, Казанлък (1989 г.); „Снимки от страниците – Пресфотография“, всички издания на годишните изложби на пловдивските фоторепортери от 2003-та; „Международни фотографски срещи – 2004“ (самостоятелна изложба); изложба, посветена на годишнина на театър „А`Парт“, серия авторски снимки от спектакли (2005 г.); авторска изложба „Пътят на книгата“ (2007 г.); авторска изложба „Проект Експресия“, галерия „Бовиел“, Пловдив (2008 г.); художествена фотография „Експресия“, заедно с художника Жорж Сопаджиев; участия във всички издания на BGPressPhoto; „Човекът до мен“, Казанлък (2010 г., 2011 г., 2012 г.); „Снимка на годината България 2010“ на Canon България (2011 г.); „Снимка на годината България 2011“ на Canon България (2012 г.).

Архитектура – Марта Теодосиева за проекта на жск „Лили“ на бул. „6-ти септември“ и многофункционален комплекс на кръстовището на ул. „Кап. Райчо“ и „Петко Д. Петков“.


Марта Теодосиева е родена  през 1958 г. в Пловдив. Завършва Английска езикова гимназия, Пловдив (1977 г.) и ВИАС, София (1982 г.). Работи в „Архитектурно студио Марта Теодосиева“ ЕООД. Проекти: Обществено–обслужваща сграда до Гранд на ул. „П.Д.Петков” и „Капитан Райчо”;  Апартаментни хотели в Приморско, Китен и Обзор; Супермаркети „ЛЕКСИ“ – „Пещерско шосе“ и р. Марица; Нов корпус на АГ „Селена“ – в колектив; Жилищна група „ТРАКИЯ ПЛАЗА“ в ж.р ”Тракия”, бул. „Съединение”- в колектив; Жилищна група „КАРЕ БИЛДИНГ“ – „Пещерско шосе“; Жилищна сграда с адаптация на паметник на културата на ул. „Цар Асен“ Пловдив. Награди: „Златния молив” на в-к „Строителство имоти” (1999 г.); трето място в национален конкурс и първо място в категорията за общ. сгради на националния интернет конкурс “Archidea” за „Сити център Базиликата”, Пловдив (в колектив с арх. В. Куртев) (2002 г. – 2004 г.); първо място в националния конкурс „Сграда на годината”, категория търг. сгради (2003 г.).

Източници: ВЕЛИЧКОВА, Евелина. 8 взеха награда Пловдив. // М а р и ц а (Пловдив), N 118, 22 май 2009, с. 2.

Вж и: 2 4  ч а с а /П л о в д и в, N 97, с. 8 : с ил./, N 140, 25 май 2009.

Scroll to Top
Scroll to Top