Награда „Пловдив“

Престижната Награда „Пловдив“ е най-високото отличие, което се връчва на заслужили деятели на пловдивската култура. Началото е поставено през далечната 1969 година. Оттогава до днес, всяка година в навечерието на 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, Кметът на Пловдив връчва престижното отличие Награда „Пловдив“ на творци, творчески колективи, културни, образователни и други институции за конкретно произведение, събитие или факт с реален принос за развитие на културния живот на Пловдив, реализирани през предходната година.


Победителите получават статуетка, диплом и парична премия. Във времето разделите, в които се връчва наградата, са променяни като брой и формулировка. Променян е и паричният еквивалент. Неизменна остава статуетката, изобразяваща трон с размери 30 x 20 x 20 см, изработена от бронз, чийто автор е големият български скулптор и пловдивчанин Димчо Павлов (1944-1996).


Според Статута, предложенията за присъждане на Награда „Пловдив“ се внасят от името на културни институти, образователни институции, неправителствени организации, медии, издателски къщи, културни оператори, други юридически или физически лица.  


През 2020 година по инициатива на кмета Здравко Димитров в Статута на Награда „Пловдив“ беше добавена нова категория – Специална награда „Пловдив“, която се връчва за изключителни постижения и цялостен принос в културата на град Пловдив.
За 2019 г. неин носител стана Виктор Бойчев – директор на Държавен куклен театър Пловдив. За 2020 г. със Специална награда „Пловдив“ бе удостоена Емилия Арабаджиева.
За 2021 година носител на Специална Награда „Пловдив“ стана Кръстю Кръстев – директор и главен художествен ръководител на Драматичен театър – Пловдив.
През 2023 година бе направена промяна в Статута на Награда „Пловдив“  в чл. 17, където вече е записано, че  Специалната награда „Пловдив“ ще бъде определяна от Кмета на града.


Община Пловдив, учредител на отличието, определя и награда за дарители и спомоществователи в областта на изкуството и културата, като предложенията за това през съответната година прави ресорния заместник-кмет.

На своето първо заседание отделните комисии, съставени от специалисти в сферата на културата – изявени пловдивски творци, писатели, издатели, преводачи, художници, музиканти – имат задачата да гласуват и определят номинациите –  не повече от 3 в отделните категории. 


На следващото второ заседание те трябва да решат кой печели наградата във всяка категория. Статутът допуска и възможността да не се връчи награда, ако журито прецени.


Отново за първи път от 2020 г. паричната награда е на стойност 2000 лева, а в новата категория Специална Награда „Пловдив“ за цялостен принос е 10 000 лева.


Престижното отличие Награда „Пловдив“ се връчва в следните дванадесет категории:

 • Художествена литература и хуманитаристика;
 • Художествен превод;  
 • Журналистика в сферата на културата;
 • Архитектура и естетизация на градската среда;
 • Музика;  
 • Танцово изкуство;
 • Театър;
 • Изобразително изкуство;
 • Аудио-визуални изкуства, фотография и операторско майсторство;
 • Опазване на Културното наследство и  съхраняване на паметта;
 • Произведение на изкуството, предназначено за деца;
 • Съвременни мултижанрови изкуства;
 • Специална Награда „Пловдив“ за изключителни постижения и цялостен принос;

Всички носители на Награда „Пловдив“ през годините се вписват в специална „Почетна книга“, сама по себе си също произведение на изкуството. Тя е създадена през 2020 година по идея на заместник-кмета по култура, археология и туризъм г-н Пламен Панов. Изработена и проектирана от Фондация „ПРО ЛИБРИС“ – Пловдив, художествен проект – доц. д-р Александър Гьошев.

Scroll to Top
Scroll to Top